Λήμνος: το ποικιλόμορφο νησί

15/5/1916, ο πρόδρομος των σημερινών αεροπλανοφόρων, το HMS Ark Royal (Έιτς Εμ Ες Αρκ Ρόαγιαλ), απέπλευσε από τη Θεσσαλονίκη για το ασφαλές αγκυροβόλιο του Μούδρου στη Λήμνο.

Μετατράπηκε έτσι σε πλοίο υποστήριξης της αεροπορικής δραστηριότητας της 2ης Πτέρυγας, επισκευάζοντας και συντηρώντας τα υδροπλάνα και αεροπλάνα της.

Ύστερα, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, ταυτόχρονα με τη λειτουργία του αεροδρομίου στη Θάσο, αποφασίστηκε η δημιουργία σπουδαίας Τεχνικής Βάσης στο Ρωμανό της Λήμνου, δίπλα στο υπόστεγο του αερόπλοιου. Σκοπός ήταν η υποστήριξη των αεροπορικών μέσων που δρούσαν στο Αιγαίο. Επιθεωρήσεις, συντηρήσεις, κατασκευές, ανακατασκευές και μετασκευές, όλες οι τεχνικές εργασίες μεταφέρθηκαν σταδιακά στη μεγάλη αυτή Βάση.

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Στα Φτερά του Α Π.Π.”

Το συνεργείο μας επισκέφτηκε την Λήμνο. Συναντήσαμε ζεστούς ανθρώπους, πρόθυμους να μας βοηθήσουν. Δεχθήκαμε την ποιο ζεστή φιλοξενία. Περπατήσαμε σε μέρη γραφικά που κρύβουν μεγάλη ιστορία. Εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά των διαφορετικών τοπίων. Καταγράψαμε την Ιστορία του τότε και του σήμερα.

Από τα γυρίσματα στην Λήμνο

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy