Ο άνθρωπος που αναβίωσε την ιστορία: David Bremner.

“Το αεροδρόμιο στη Θάσο ήταν ένα πολύ πιο απομονωμένο μέρος από αυτό στην Ίμβρο. Ήταν πολύ δύσκολο αεροδρόμιο στη φάση της προσέγγισης, γιατί βρισκόταν σ’ ένα κομμάτι γης που εισχωρούσε στη θάλασσα και τουλάχιστον στις δύο πλευρές του προς την ξηρά υπήρχαν υψηλοί λόφοι, έτσι που μπορούσε κάποιος να το προσεγγίσει για προσγείωση μόνο από τη μεριά της θάλασσας. Πετούσες κατευθείαν προς το λόφο κι έπειτα εκτελούσες απότομη στροφή και κάθοδο για να προσγειωθείς, με την προϋπόθεση φυσικά ο αέρας να φυσά από τη μεριά της θάλασσας. Πραγματικά, ήταν αρκετά δύσκολο…”

Απόσπασμα από μαγνητοφωνημένη συνέντευξή του – 70s, του Ανθυποπλοίαρχου Francis Donald ‘Bunnie’ Bremner

Ο David Bremner εγγονός του Ανθυποπλοίαρχου (Ι) Donald ‘Bunnie’ Bremner, του πρώτου Εγγλέζου πιλότου που προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο της Θάσου το 1916, έγινε γνωστός από την επιτυχημένη προσπάθειά του να ανακατασκευάσει ένα αεροσκάφος Bristol Scout.

Πέταξε μετά από 100 χρόνια στην Θάσο προς τιμή του παππού του.

Βρέθηκε μπροστά από τις κάμερες της σειράς μας για να μας μιλήσει για αυτή την καταπληκτική εμπειρία αλλά και για άλλες ιστορικές λεπτομέρειες.

Μαζί με τον David Bremner, συνέντευξη έδωσαν κι άλλοι ξένοι, που οι πρόγονοί τους είχαν σχέση με την αεροπορική ιστορία στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Β. Αιγαίου.

Από την συνέντευξη του David Bremner

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy