Έτσι σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε μια μεγάλη παραγωγή

Είμαστε μια μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους δημιουργικούς με όραμα και πολλά όνειρα.

Είμαστε μια μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους δημιουργικούς με όραμα και πολλά όνειρα.
Καταφέρνουμε με πολύ δουλειά, συνεργασία, και μεράκι να οπτικοποιούμε κάθε ιστορία. Αυτή την φορά θα αναδείξουμε μια άγνωστη ιστορία, που όμως ήταν τόσο σημαντική για την χρονική περίοδο που εκτυλίχθηκε.

Συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τεχνικά χαρακτηριστικά της μεγάλης παραγωγής και σας παρουσιάζουμε τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες έτσι ώστε να γίνει κατανοητό το κλίμα πάνω στο οποίο κινηθήκαμε για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις τεχνικές, την σκηνοθετική αντίληψη, και τα στοιχεία που απαρτίζουν την παραγωγή.

 

Εκφώνηση

Η εκφώνηση έγινε από τον γνωστό ηθοποιό Νίκο Γιαλέλη ( Εθνικό Θέατρο, τηλεοπτικά σήριαλ “Μωβ-Ροζ” της Μ. Παπαοικονόμου (ΑΝΤ1), “Λούφα και Παραλλαγή” του Ν.Περράκη (ΝΕΤ), “Επτά θανάσιμες πεθερές” (MEGA). Ο οποίος αποδίδει το κείμενο με τον σωστό τρόπο, η χροιά της φωνής του και γενικά η «ερμηνεία» του, προσδίδει κύρος και δένει με το περιεχόμενο της σειράς μας.

 

Lower Thirds

Επιλέξαμε στα Lower Thirds (super) να χρησιμοποιήσουμε απλά σχήματα στα γραφικά με  μια απλή minimal κίνηση  που στο ξεκίνημά τους εμφανίζουν μέρος του λογότυπου (τα φτερά) έτσι ώστε να υπάρχει συνοχή με το όλο concept.

Για τους συνεντευξιαζόμενους (ονοματεπώνυμο και ιδιότητα ) επιλέξαμε το  Άσπρο – Μαύρο με απλή λειτουργική γραμματοσειρά σε ευδιάκριτο μέγεθος προσδίδοντας την αξία του εμφανιζόμενου αλλά και την εύκολη ανάγνωση από τον τηλεθεατή.

 

Για άλλες πληροφορίες που πρέπει να εμφανίζονται στην οθόνη (τοπωνύμια, ιστορικές ημερομηνίες, διευκρινιστικά στοιχεία) επιλέξαμε το ίδιο γραφικό με άλλη γραμματοσειρά σε κόκκινο χρώμα για να τραβά την ανάλογη προσοχή από τον τηλεθεατή αλλά και για να διαφοροποιηθεί από τα άλλα super.

Παρουσίαση Φωτογραφιών

Η παρουσίαση των φωτογραφιών  γίνεται με 3 τρόπους.

Slide Show. Επιλέξαμε να παρουσιάζουμε φωτογραφίες που είναι στην ίδια θεματική σειρά, με ένα απλό slide show που κι αυτό είναι σχεδιασμένο Minimal με απλή (zoom in ) κίνηση και με την αισθητική του background που είναι συμβατή με το όλο concept.

Απλή παρουσίαση φωτογραφίας. Λόγο της ανάγκης να σταθούμε σε κάποιες φωτογραφίες που έχουν μεγάλη ιστορία, επιλέξαμε να δείχνουμε μέρος της φωτογραφίας ( λεπτομέρειες που αξίζει να αναφερθούν τεκμηριωτικά) με απλές – λιτές κινήσεις εντός αυτής (zoom in ή οποιαδήποτε κίνηση επιτελεί τον σκοπό της παρουσίασης) έτσι ώστε η αφήγηση ή η επεξήγηση να είναι συμβατή με τις λεπτομέρειες που βλέπει ο τηλεθεατής.

Parallax. Είδαμε πολλές τεχνικές που «ζωντανεύουν» μια φωτογραφία. Που  δίνουν κίνηση και δίνουν αξία στην παραγωγή.
Για τις φωτογραφίες που αξίζει να δώσουμε κίνηση αλλά και αξία, τόσο στις ίδιες αλλά στην αξία της παραγωγής, επιλέξαμε μια τεχνική που δεν «φορτώνει» την παραγωγή με υπερβολές και «φωνασκίες».
Κρατήσαμε χαμηλά την φωνή της υπερβολής και του εντυπωσιασμού δίνοντας βαρύτητα στο περιεχόμενο αλλά συνάμα χρησιμοποιώντας σύγχρονες πρακτικές και τεχνικές που δίνουν αξία στην παραγωγή.

Χάρτες

Σε αρκετά σημεία της παραγωγής παρουσιάζονται χάρτες για να ολοκληρώνουν την πληροφορία που πρέπει να λαμβάνει ο τηλεθεατής.

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τους χάρτες με χρώματα και στιλ των χαρτών της εποχής του Α Παγκοσμίου Πολέμου, αφού πρώτα μελετήσαμε με τον Ιστορικό μας, το διαθέσιμο υλικό.

Πάνω στους χάρτες τα τοπωνύμια ενδιαφέροντος «ξεδιπλώνουν» με την ίδια κίνηση, με το ίδιο γραφικό,  με το ίδιο οπτικό στυλ όπως και τα Lower Thirds.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στα Landmarks των αεροδρομίων στα οποία αναφερόμαστε, με την τοποθέτηση του σήματος της σημαίας των δυνάμεων που εκπροσωπούν (σταυρός για τα Γερμανικά, κύκλος για τα Συμμαχικά).
Έτσι πετύχαμε να έχουμε ομοιογένεια σε όλα τα γραφικά στοιχεία της παραγωγής.

Αρχειακό – τεκμηριωτικό video

Για τα video που είναι σε διάσταση 4:3 επιλέξαμε να τοποθετήσουμε στο background γραφική απεικόνιση που έχει σχέση με το slide show.
Κοινός παράγοντας σε αυτή την απεικόνιση είναι ότι ενώ υπάρχει κίνηση στο background αυτή δεν είναι εμφανής (για να μην φορτώνει με πρόσθετη πληροφορία το μάτι) αλλά παράλληλα συμπληρώνει με όμορφο τρόπο την οθόνη χωρίς να αφήνει κενά στο μάτι και την αισθητική.

Logo Reveal

Η οπτικοποιήση της ταυτότητας της σειράς βασίστηκε σε μια φωτογραφική σύνθεση που αποδίδει το περιεχόμενο της ιστορίας που θα αναφερθούμε.

Εμείς δώσαμε κίνηση σε αυτή την φωτογραφική σύνθεση μέσα από την οποία αποκαλύπτεται και το λογότυπο της σειράς.

Η τεχνική αυτή παραμένει μόνο στο Logo Reveal (το οποίο θα είναι και οι τίτλοι αρχής και τέλους) και δεν παρουσιάζεται σε κανένα άλλο σημείο της παραγωγής.

Μουσική

Ο Γιώργος Ξουλόγης, γνωστός συνθέτης και παραγωγός μουσικής με πολλές επιτυχίες στην εμπορική μουσική, κινηματογράφο και τηλεόραση του εξωτερικού ανέλαβε να γράψει μουσική αποκλειστικά για την σειρά.

Στο trailer που θα δείτε έχει βγάλει τον καλύτερό του εαυτό και ετοιμάζει κι άλλες εκδόσεις για το main theme (το main theme της σειράς ακούγεται όταν παρουσιάζεται το Logo Reveal).

Κρατήσαμε κι εκεί χαμηλά τους τόνους , χωρίς υπερβολές και φανφάρες, δίνοντας χρώμα, σχήμα και άποψη στην μουσική που συμπληρώνει άψογα το όλο concept.
Με στοιχεία κλασικής μουσικής που αποδίδονται άλλοτε από μοντέρνα όργανα (ηλεκτρονικά) και άλλοτε από κλασικά μουσικά όργανα.

Με μουσικά στοιχεία που δημιουργούν την ανάλογη ατμόσφαιρα σε κάθε σκηνή, ανάλογα με το περιεχόμενο.

Γυρίσματα

Συνεντεύξεις: Δεν θα υπάρχει παρουσιαστής στην σειρά. Ο Πασχάλης Παλαβούζης είναι τεκμηριωτής όπως θα είναι και όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που θα παρουσιαστούν.
Τα πλάνα στις συνεντεύξεις θα είναι πάντα με δύο κάμερες και πάντα με τον ίδιο τρόπο (εκτός αντίξοων συνθηκών).

Δρώμενα: Λόγω ύπαρξης πολλών τεκμηρίων στην φυσική τους, υλική μορφή ( βιβλία πτήσεων, ημερολόγια, σημειώματα, φωτογραφικά άλμπουμ) προκύπτει η ανάγκη παρουσίασής τους. Έτσι δημιουργήσαμε ανάλογο περιβάλλον όπου γίνεται η παρουσίαση με σχολιασμό ή όχι.

Drone: Στην παρούσα παραγωγή λόγο του αντικειμένου (αεροπορική ιστορία),  αλλά και λόγο του πλούσιου φωτογραφικού υλικού (αεροφωτογραφίες )  που υπάρχει, χρησιμοποιούμε λήψεις από drone για να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα ή για να αποτυπώσουμε τις αεροπορικές επιχειρήσεις με τον καλύτερο τρόπο.

Χρώματα

Κρατήσαμε το color correction σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν υπερβάλουμε και κρατάμε το άρωμα του χρώματος της εποχής. Παίζουμε με το άσπρο – μαύρο, τα υποτονικά χρώματα (όταν η εικόνα αναφέρεται στο παρελθόν) και τον ρεαλισμό (όταν η εικόνα αναφέρεται στο παρών).

 

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy